Religieus Genootschap der Vrienden

Klimaatmarsen in Den Haag en Arnhem

Klimaatstaking in Den Haag 

Naar schatting namen vrijdag 27 september zo’n 35.000 mensen, voornamelijk jongeren, deel aan de klimaatdemonstratie door Den Haag voor een ambitieuzer klimaat 

beleid. Er waren er ongeveer 10 Quakers, die meeliepen! “De opkomst is totaal boven verwachting, echt gigantisch”, vertelde een woord voerder. 

We verzamelden vrijdag rond 13.00 uur op de Koe- kamp. “De eerste mensen moesten al om 13.10 uur gaan lopen, omdat er geen plek op het terrein meer was”, aldus de organisatie. De tocht zou eigenlijk om 13.45 van start gaan. 

en in Arnhem….

Door Irene Peters (zie aquarel op de achterkant van deze Vriendenkring) 

Ik was er bij, in Amsterdam op 10 maart, in de stromende regen Ik was het er helemaal mee eens, dat dit vaker zou moeten gebeuren. Nu dus weer, en ik wist. dat er ook een groepje Quakers mee zou lopen, dit keer dus in Den Haag. Maar ik liep enorm te twijfelen; bovendien nog behept met een licht schuldgevoel: ben ik zelf wel zo milieubewust bezig? 

Ik doe mijn best, en denk er veel bij na, maar toch…ik gebruik wel erg veel papier, wat ik deels probeer te recyclen, vooral plaatjes uit tijdschriften, ik doe zo nu en dan aan boekenruil, eet meestal biologisch, en soms uit eigen tuin, ben al jaren vegetariër, maar alles bij elkaar lijkt het te weinig. Plasticvrij leven schijnt al helemaal niet te lukken, tot nog toe. Het kan allemaal veel beter. Bovendien werd er diezelfde dag in Arnhem ook een mars gehouden, die achteraf zelfs de krant haalde. Georganiseerd door mensen van het Museum. Tja…… Woorden wist ik nog steeds niet te vinden, maar mijn gevoel zei: ”Ja!” Dus laat ik maar op weg gaan. De stoet had zich al in beweging gezet, dus ik sloot me ergens onderweg aan. Net als destijds in Amsterdam, liepen er veel mensen met zelfgemaakte borden….ik had geen bord; ook geen woorden, tot dan. Maar uiteindelijk toch wel het gevoel, dat ik er bij moest zijn. Het was een behoorlijk lange stoet, met relatief veel kinderen en een vertegen woordiging van een politieke partij. Al die kinderen…..dat raakte mijn hart. Het lijkt wel, alsof de kinderen (een deel van) de macht gaan overnemen. 

Zij beginnen wakker te worden, en dat te uiten. Soms wat ongenuanceerd, maar daar hebben ze de leeftijd voor. Dat schept ook duidelijkheid, want zij raken wellicht de kern, zelfs als de feiten niet altijd zouden kloppen.
Tijdens de toespraak op het plein bij de kerk werd Greta Thunberg genoemd en verdedigd, want ze krijgt veel negativiteit over zich heen. Ze is pas 16 jaar, heeft de VN toegesproken, en is daarvoor niet met het vliegtuig naar New York gegaan, maar met een zeilboot. 

De spreker, Jan vd Venis, beklemtoonde: ”Nelson Mandela heeft in zijn jeugd wel ergere dingen gedaan, zoals geweld gebruikt en zie nu eens. Greta mag zich dan pittig uiten, maar is eigenlijk heel lief”.
Het artikel in De Gelderlander meldt verder, dat er ruim 400 mensen meelie pen, waaronder veel kinderen. Eén van hen kreeg het woord, na de slogan “Why do we bother? Because we are destroying our mother”. 

Het Museum heeft tijdelijk onderdak in de Walburgkerk en daar was de stoet gestart, na een workshop borden maken, waar ik niet bij was. De stoet werd ontbonden op het plein bij het Filmtheater en de Eusebiuskerk. In de Walburgkerk was een tentoonstelling, die ermee te maken had. Enerzijds kunst, tot stand gebracht via recycling, anderzijds allerlei filmpjes, soms op heel groot formaat, waarvan ik nogal onder de indruk was. Aan de ene kant werd getoond hoe mooi de Aarde nog steeds is. Er waren bijvoorbeeld beel den van de Grand Canyon. Anderzijds beelden van misbruik Zo blijkt de katoenteelt uiterst vervuilend. In India bijvoorbeeld gaat dat dan ook nog ge paard met allerlei maatschappelijke misstanden en uitbuiterij. Ook waren er beelden van de wateroverlast in Bangladesh, die te lijf gegaan werd door het alsmaar aansjouwen van zakken modder, om die vervolgens in het water te gooien. Ik wist niet, wat ik zag, en het leek wel onbegonnen werk. Je zag hele rijen mensen voorbij komen, met een zak modder op de schouder. Hoe zwaar moet dat wel niet zijn! Het leek wel, alsof het niets opschoot, het ging heel erg langzaam. 

Tijdens de tocht werd er ook een lied gezongen, en uiteraard deed ik daar aan mee. Nee, ik heb geen spijt, maar hoe nu verder? Eerst maar eens de hand in eigen boezem steken, lijkt me. En daarnaast wordt er natuurlijk ook actie ge voerd, om de regering wakker te maken. 

Hier is de tekst van het lied dat wij zongen, op de wijs van Bella Ciao. 

Wij willen groen! 

1.
De lieve aarde
Wij zien haar waarde
Wij willen groen, wij willen schoon Wij willen duurzaamheid!
Wij willen samen een groene toekomst En die begint voor ons vandaag, 

2.
Wij worden wakker
Wij worden wijzer
Wij willen weten hoe het staat
Wij willen duurzaamheid!
Wij willen samen een groene toekomst En die begint voor ons vandaag 

3.Wij gaan voor eenvoud
Voor weinig uitstoot
Voor zuinig aan met energie
Wij gaan voor duurzaamheid!
Wij willen samen een groene aarde Wij zijn al volop aan de gang 

4.Ons consumeren
Dat geeft ons impact
Wij kopen fair en circulair
Wij kopen duurzaamheid!
Wij kopen samen een groene aarde Een veilig thuis voor al wat leeft 

5.Ja, waarom wachten
En redeneren?
Wij willen groen, wij willen schoon, Wij willen duurzaamheid!
De lieve aarde, wij zien haar bloeien Wij zien haar rijk, gezond en GROEN! 

Posted on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.