Religieus Genootschap der Vrienden

Zendbrief Algemene Vergadering uit 2019

Beste Vrienden waar ook ter wereld,

Wij zenden jullie een hartelijke groet vanuit de Algemene Vergadering 2019 van de Nederlandse Quakers, bijeen in Bennekom. We bevinden ons in een bosrijke omgeving en zijn met goede moed begonnen aan het bespreken van het thema: Quaker zijn NU.

Hoe zijn we Quaker in het leven van elke dag?

Hoe leren we nieuwkomers wat Quaker-zijn inhoudt of groeien ze daar vanzelf in?

Hoe kunnen we ons Quaker woordgebruik moderniseren?

Hoe stel je je een bruisende of levendige meeting voor?

Afbeelding met tekst, kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

Onze Vriend Jan de Winter gaf een voorzet over hoe onze organisatievorm belemmerend of juist stimulerend kan werken. Een van de antwoorden op bovenstaande vragen zou kunnen zijn, naar Paulus, ”De letter doodt, de geest maakt levend”. Of, naar onze voormalige prins Claus, die zei: ”Gooi je stropdas af als hij knelt”.

Op een van de avonden hebben we een buitengewoon origineel spel gespeeld met indringende vragen. Het spel is bruikbaar in meetings om op ontspannen wijze zaken aan de orde te stellen zoals: trage besluitvorming en gedachten over vernieuwd woordgebruik, zoals stille samenkomst i.p.v. wijdingssamenkomst en gesprek vanuit de stilte i.p.v. het Engelse Worship Sharing.

Afbeelding met gebouw

Automatisch gegenereerde beschrijving

Deze zendbrief is mede opgesteld door Emiel Westra, 10 jaar. Samen met de andere aanwezige kinderen beleeft hij veel plezier aan het kleien, het trampoline springen en schaken. Af en toe een korte aanwezigheid bij de volwassenen brengt hen op de hoogte van de gebruiken en inzichten van Quakers. Gedurende de avond verzorgden de kinderen de drankjesbar en het kampvuur. De opbrengsten van de verkooptafel gaan dit jaar naar de ondersteuning van vluchtelingen in Calais, Frankrijk, waarbij Quakers in Nederland zich erg betrokken voelen en naar het Am’ary Play Centre bij Ramallah.

Het doorgaande werk aan de publicatie Quaker Geloven en Werken kende soms moeizame perioden. Maar nu, nadat het werk bijna gedaan is, en we toewerken naar onze eerste publicatie, realiseren we ons dat het “betere soms de vijand is van het goede”. Als oplossing hiervoor noemen we de gedrukte versie een tijdsgebonden document, en er komt een website versie die een levend document is, dat we voortdurend kunnen blijven verrijken.

Via onze EMES vertegenwoordiger hoorden we de rapportage over het Am’ary Play Centre bij Ramallah dat nu een moeilijke tijd doormaakt. Dit is al vele jaren een concern van de Nederlandse Jaarvergadering, dat we blijven ondersteunen.

Een ander langdurig concern van ons is QCEA (Quaker Centre for European Affairs) dat al 40 jaar zijn diensten, o.a. stille diplomatie en vredesopvoeding, aanbiedt aan de instellingen van de Europese gemeenschap.

Tezamen met het Nederlands Quakerhulpfonds geeft onze kleine Jaarvergadering op deze wijze vorm aan onze betrokkenheid bij de wereld om ons heen.

We hebben gemerkt hoe belangrijk het is om op een Quakerwijze met onze conflicten om te gaan en hoe we elkaar kunnen ondersteunen in de emoties die dat kan oproepen. Daarin hebben we ons zeer verbonden gevoeld met elkaar.

Wij zenden onze liefdevolle groeten aan alle Vrienden overal ter wereld.

In Vriendschap

Marlies Tjallingii, schrijver

Posted on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.