Religieus Genootschap der Vrienden

Van Dood naar Leven

Een reflectie op de bomaanslagen op Paaszondag

Door Bisschop Duleep de Chickera, Anglicaans bisschop van Colombo, Sri Lanka.

Onze oprechte deelneming

De tragedie van Goede Vrijdag keerde terug op Paaszondag toen de dood plot­seling tientallen christenen trof die gisteren het Festival des Levens vierden.

Onze condoleances en voortdurende mededogen moeten worden uitgebreid tot degenen van wie geliefden zijn weggerukt of gewond, op plaatsen die als veilig worden beschouwd. Ons verdriet en mededogen moet ook speciaal de families omringen van al die bezoekers van ons land die zijn omgekomen en gewond geraakt. Het spijt ons diep voor jullie verlies, in ons land van gastvrijheid.

Werk voor de mensen

De abrupte beëindiging van de paasdag-kerkdiensten op advies van de politie, was een sterke herinnering dat ons werk nog niet is voltooid. Het plechtig naar buiten komen van de mensen in twee of drietallen, symboliseerde enigszins dat dit werk nog niet is afgemaakt, maar nu bij de mensen van ons land ligt.

Failliete wetgevers

Dit komt omdat onze regeringsleiders en volksvertegenwoordigers niet langer in staat zijn om onze gemeenschappelijke bestemming op verantwoordelijke wijze te leiden. De meesten kunnen simpelweg niet anticiperen op conflicten en kunnen niet voor het algemeen welzijn werken; ze zijn te lang ondergedompeld geweest in eigenbelang. Weinig bestuurders kunnen empathie bieden aan de slachtoffers van deze misdaden en zelfs nog minder bestuurders hebben de mogelijkheid om de natie op te roepen om deel te nemen aan intro­spectie. Dat is op dít moment noodzaak. Het voorspelbaar opkomende spel van beschuldigingen, samen met het typerende in het openbaar politiek uitbuiten van menselijk leed, is ruim­schoots bewijs van dit faillissement.

Het potentieel van de mensen

De spontane reactie van medisch en paramedisch personeel, de politie en het leger en het volk bij het helpen van gewonden en stervenden, verdient lof. Dit gedrag is een heilig teken van het immense potentieel dat onze mensen hebben om grenzen te overschrijden en wonden te helen. Het geeft ook aan dat we onze hoogste menselijke status bereiken wanneer we partijagenda’s overstijgen. In ons werk van natievorming moeten we consequent voorkomen dat politieke leiders onze integriteit stelen en voor hun slinkse doelen aanwenden.

Een dag van nationale rouw en bezinning

Deze gruwelijke misdaden moeten worden veroordeeld in de naam van onze gemeenschappelijke mensheid. Maar met de veroordeling moeten we de bedoelingen weerstaan van de daders, die oog om oog, tand om tand zoeken. Het uitroepen van een dag van nationale rouw en bezinning, zal ons helpen deze taak op ons te nemen. Als op deze dag mensen van verschillende religieuze en seculiere overtuigingen publiekelijk samenkomen om solidariteit met de treurenden te tonen en zich af te vragen wat er mis is gegaan, zullen onze acties sterker zijn dan de intenties van de daders.

Als we uit deze crisis nu ook de tekenen van de tijd lezen en ons verenigen in voortgaande volksbewegingen die sociaal vertrouwen opbouwen en de dialoog kiezen als de beste methode om onze verschillen op te lossen, dan zullen we opstaan uit de as van de bomaanslagen op Paaszondag om een nieuw leven te beginnen.

Met vrede en zegeningen voor iedereen.

Bisschop Duleep de Chickera

Deze paasboodschap van Bisschop Duleep ontvingen we via Kees Nieuwerth die condoleances naar hem stuurde. Kees raakte bevriend met Bisschop Duleep die hij verscheidene keren heeft ontmoet bij bijeenkomsten van de Wereldraad van Kerken. Bisschop Duleep vroeg om voor Sri Lanka te bidden.

Posted on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.