Religieus Genootschap der Vrienden

QCEA Zendbrief, maart 2019

Door Peter van Leeuwen

QCEA, dat ik vaak aanduid als ons Quakerteam in Brussel heeft een bestuursorgaan met Quaker vertegenwoordigers uit tien landen (de Algemene vergadering) die 2 x per jaar gehouden wordt. Aan het eind van anderhalve dag durende ‘wijdingsdienst voor zaken’ wordt ook een zendbrief opgemaakt, die ik vertaald en enigszins bewerkt heb.

Aan alle vrienden overal.

We kwamen bijeen in Brussel in een geest van vertrouwen in het werk en de toewijding van QCEA, maar ook zeer bewust van de toenemende uitdagingen voor Quaker-idealen in de Europese politiek.

Jude Kirton-Darling (moeder, Europarlementariër, Quaker) geeft een overzicht van de uitdagingen in de EU

Jude Kirton-Darling, een van de twee Quaker-Europarlementariërs, gaf ons een overzicht van deze uitdagingen en opende ons gesprek over hoe effectief te zijn in deze sfeer van valse informatie en separatisme. Brexit houdt velen bezig en we hebben nagedacht over het aanvankelijke Europese ideaal, te beginnen met de grote visie voor vrede en mensenrechten. De Europese Unie is niet het mislukte project zoals sommigen dat graag voordoen, maar bevindt zich in de aanloop naar de Europese verkiezingen in mei op een kruispunt We zien de noodzaak om Brexit te benoemen voor wat het is, en om door extreemrechts gefinancierde bewegingen, bedoeld om Europese cohesie te ondermijnen, aan de kaak te stellen.

Onze uitdaging is om een ander verhaal uit te werken en uit de dragen, om deze opzettelijke angstaanjagende en misleidende verhalen tegen te gaan. QCEA heeft een unieke stem in Brussel en daarbuiten. QCEA is in staat om brede verbanden te smeden tussen de burgermaatschappij en de Europese instellingen.

De Europese Raad is tegenwoordig dominanter dan de Commissie, waardoor beleid meer gepolitiseerd is geworden. Politieke samenwerking wordt tegelijktijdig bemoeilijkt door extremere politieke bewegingen aan de linker- en rechterkant van het Europese Parlement. Dit is op veel beleidsterreinen te merken, zoals bij de militaire uitgaven en migratiebeleid.

Het is hartverwarmend om het effec­tieve werk van QCEA op deze gebieden en met name thans in haar publicaties te zien. De nieuwe site ChooseRespect.eu is een initiatief dat middels Twitter-reacties helpt om haat zaaien tegen migrantgen aan te pakken, biedt feitelijke informatie om mythes te ontkrachten en biedt tips om online interactie in positieve zin om te buigen en zo de grote invloed van valse en bevooroordeelde informatie online tegen te gaan.

Zoals altijd, helpt de

Detentie van vluchtelingen kinderen

verscheidenheid aan “stille diplomatie” initiatieven in Quakerhouse de reputatie van QCEA verder op te bouwen als verschaffer van veilige en eerlijke ruimten. Dit betreft ook onze mensenrechten- en vredesprogramma’s. Onze netwerkactiviteiten en publicaties hebben hele positieve resultaten, maar we willen ook onze belangen­behartiging afstemmen op de snel veranderende en steeds meer afgescheiden politieke omgeving. Hoewel bijvoorbeeld onze rapporten over de detentie van kinder-migranten succesvol ontvangen werden, alsmede onze substantiële input in het EU-beleid inzake grensbeheer, groeit de afstand tussen ‘de mensen’ en de macht uitvoerders, en dat vergt veel tijd en werk om te overbruggen.

We zijn bezorgd dat we misschien maar een paar stukjes van de grootschalige, afbrokkelen­de sociale en politieke omgeving kunnen helpen verzachten.

Dit weekend hoorden we het tragische nieuws over de schietpartij in Christchurch in Nieuw-Zeeland en zien we het belang van mededogen en tolerantie bij het veroordelen van geweld­dadige aanvallen. Zijn onze goede alternatieve verhalen voldoende? Worden we voldoende gehoord? In tijden die de opkomst van het fascisme van de jaren twintig en de revolutionaire bewegingen van de late jaren 60 weerspiegelen, vatten we moed uit de geschiedenis van Quaker-betrokkenheid op die momenten en moedigen we aan dat deze verhalen worden gebruikt om de acties van een nieuwe generatie te ondersteunen. De stakingen van scholieren voor het klimaat op 15 maart zijn een enorm krachtig en positief voorbeeld van jongeren die verandering vormgeven.

We zijn trots op het werk van QCEA in dit afgelopen jaar en we stellen het op prijs dat ons programma kosten-effectiever en ambitieuzer blijkt dan van veel beter gefinancierde organisaties. We weten echter dat extra geld nodig is om dit belangrijke werk voort te zetten, in naam van alle Europese Vrienden. Een deel van de oplossing is het werk van supportgroepen in afzonderlijke landen. We hopen dat dit zal toenemen, en zal helpen bij onderzoek om de informatiestroom naar alle jaarvergaderingen te versterken en dat hun rol bij fondsen­werving wordt versterkt. We hebben manieren besproken waarop we als ambassadeurs in onze thuislanden en gemeenschappen het werk van QCEA kunnen blijven promoten.

Hoe kunnen we elkaar steunen en veerkracht tonen voor de lange weg? We moeten de waarheid aan de macht vertellen, maar ook vanuit liefde de macht aanspreken. We vragen vrienden overal om zich bij ons aan te sluiten en de uitdagingen aan te gaan waarmee we worden geconfronteerd.

OPROEP: mede vertalers gezocht! Met een klein clubje vertalers kunnen we veel goeds doen, zowel door het vertalen/bewerken van QCEA materiaal als van Woodbrookee materiaal wat voor kinderen gebruikt kan worden.

Posted on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.