Religieus Genootschap der Vrienden

Geluid van leven in doodslandschap

Actie tegen uitbreiding bruinkolenmijn tussen Aken en Keulen

Door Martin Touwen

Niet ver over de grens staat de grootste CO2-emitter van Europa, de firma RWE met zijn elektriciteitscentrales tussen Keulen en Aken. Hier wordt bruinkool verstookt, die uit enkele 250-450 meter diepe mijnen wordt gehaald. Een waar maanlandschap. Het constante afpompen heeft effect op het grondwater tot voorbij Venlo en Roermond. Je zou verwachten, dat met het oog op de klimaatcrisis en de Parijse afspraken dit rap zou verminderen. Niets is minder waar, de stop is pas gepland voor 2038. In de tussentijd zou de grootste mijn, Garzweiler II, worden uitgebreid door 6 dorpen te slopen. De actiegroep “Alle dorpen blijven” (www.alle-doerfer-bleiben.de) had voor deze zomer actiekoor en -orkest Lebenslaute (www.lebenslaute.net) uitgenodigd om te helpen bij het verzet. Christiane en ik hebben, samen met 120 andere muzikanten, daaraan gehoor gegeven.

Lebenslaute is in 1986 ontstaan tijdens acties tegen (extra) atoombommen. Sindsdien probeert deze groep mooie, vooral klassieke, muziek en daarmee levensvreugde te brengen naar plaatsen waar leven bedreigt wordt. Andere voorbeelden zijn wapenfabrieken, asielgevangenissen en de plek van Wij hebben een week lang geoefend en concerten gegeven (o.a. in een grote schuur, een school en een circustent). Maar wij hebben vooral een week eenvoudig geleefd in een tentenkamp met composttoiletten. We aten lekker veganistisch. We hadden veel gesprekken met vele lieve, betrokken en gedreven mensen. Aan het eind zijn wij voor dag en dauw de mijn ingegaan om door deze burgerlijke ongehoorzaamheids-acties het bedrijf in ieder geval voor enkele uren stil te leggen. Muziek maken in een doodse mijn is een hele bijzondere ervaring, met medewerkers en politie als toehoorders. Voor een deel ging dat helaas gepaard met nare ervaringen en aanklachten. Bij het slotconcert in Lützerath aan de rand van de mijn, sprak de voorzitter van de lokale actiegroep ons toe: ‘Als ik me keer in de richting van de mijn, dan ben ik vol ontreddering. Als ik me omdraai naar jullie, ben ik vol hoop.’ Wij hopen een kleine bijdrage te hebben geleverd aan het proces tot herbezinning en ommekeer naar het leven.

Posted on