Religieus Genootschap der Vrienden

On the Brink of Everything: Grace, Gravity, and Getting Old

Parker J. Palmer

Boekbespreking door Marielke Nieuwerth van den Akker

Er zijn al een aantal geïnteresseerden bij ons terecht gekomen via het werk van Parker J. Palmer, een Amerikaans auteur en Quaker. Dus ik werd benieuwd en ben eens gaan kijken wat ik over hem kon vinden. Parker J. Palmer is een schrijver, spreker en activist die zich richt op kwesties in onderwijs, gemeenschap, leiderschap, spiritualiteit en sociale verandering. Hij is oprichter van het Centre for Courage & Renewal, dat lange termijn retraiteprogramma’s biedt voor mensen in de dienende beroepen, waaronder leraren, bestuurders, artsen, filantropen, non-profit-leiders en geestelijken.

Er worden zelfs retraites in Ierland aangeboden, en wat mij trof is dat daar lange afstandswandelingen en opladen in de natuur worden gecombineerd met dagelijkse sessies geïnspireerd door de methode van ‘het centrum van moed en vernieuwing’ en Brené Brown’s The Daring WayTM-programma’s, evenals onderzoek van andere opinieleiders op het gebied van burn-outpreventie en veerkracht.

Ik vond het bijzonder om te lezen, aangezien de natuur en het gedachtengoed van Brené Brown mij erg geholpen heeft bij mijn burn-out, maar ik was Parker J. Palmer nog niet tegengekomen.

Ik luisterde naar een On Being-podcast waarin Parker Palmer, Courtney Martin en Krista Tippett samenkomen voor een generatie overschrijdend gesprek over het innerlijke werk van duurzame, veerkrachtige sociale verandering – opgenomen in een live gesprek op PopTech: Rebellion in oktober 2014.

Er is ook een video van: Rebellie en de menselijke geest: Courtney Martin en Parker J. Palmer onderzoeken hoe verstoring, innovatie en rebellie als zinvolle scheppingsdaden kunnen worden gebruikt – en het innerlijke werk van duurzame, veerkrachtige sociale verandering:

Palmer is de auteur van tien boeken waarvan bijna twee miljoen exemplaren zijn verkocht en die in tien talen zijn vertaald, waaronder titels die mij vertrouwd in de oren klinken als Quaker zoals: “Een verborgen heelheid” en “Laat je leven spreken”, en zijn meest recente “Op het randje van alles: genade, zwaartekracht en oud worden”.

Tenslotte, vond ik het een mooie synchroniciteit dat er voor zijn nieuwste boek een lied geschreven is door Carrie Newcomer waarvan ik weet dat een andere Vriend zei dat hij via Carrie bij ons Quakers uitgekomen is.

En het onderwerp van dit boek sluit mooi aan bij de gesprekken uit de Stilte over ouder worden die in de afgelopen Vriendenkring werden gedeeld.
“Wellicht dat we in een volgende sessie van ‘Quakers en ik’ eens stil zouden kunnen staan bij deze, nog levende,
inspirerende Quaker en zijn meest
recente boek?”

Op 22 juli is er een boekbespreking, registreer door hier te klikken.

Posted on