Religieus Genootschap der Vrienden

Liefde of Angst

Door: Elizabeth Kübler-Ross[1]Elisabeth Kübler-Ross & David Kessler uit “Life Lessons: Two Experts on Death and Dying Teach Us About the Mysteries of Life and Living”, ingeleid door Peter van Leeuwen

Elizabeth Kübler-Ross

“Liefde laat geen ruimte voor angst. Volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf.” Een prachtige zin uit de bijbel (1 Johannes 4:18, NBV). Dat niet samengaan van liefde en angst hielp/helpt mij bijvoorbeeld me geen zorgen (=angst) te maken over corona.

Ik vond op internet prachtige inzichten hierover van Elizabeth Kübler-Ross en David Kessler, die in een boek levenslessen trekken uit hun jarenlange studie naar het stervensproces. Graag laat ik ze hier zelf aan het woord:

“Als we letterlijk bij jou kunnen reiken en al jouw angsten kunnen wegnemen – allemaal – hoe anders zou je leven zijn? Denk eens na: Als niets je ervan weerhoudt je dromen te volgen, zou je leven waarschijnlijk heel anders zijn. Dit is wat de stervenden leren. Sterven zorgt ervoor dat onze ergste angsten naar voren komen om direct onder ogen te zien. Het helpt ons het andere leven te zien dat mogelijk is en in die visie neemt het de rest van onze angsten weg.

Helaas, tegen de tijd dat de angst weg is, zijn de meesten van ons te ziek of te oud om de dingen te doen, die we eerder zouden hebben gedaan, als we niet bang waren geweest. […] Zo wordt één les duidelijk: we dienen onze angsten te overstijgen, terwijl we nog steeds die dingen kunnen doen, waarvan we dromen. Om angst te overstijgen, moeten we emotioneel ergens anders heen gaan; we moeten liefde ingaan.

Geluk, angst, vreugde, wrok – we hebben veel woorden voor de vele emoties die we tijdens ons leven ervaren. Maar diep vanbinnen, in onze kern, zijn er slechts twee emoties: liefde en angst. Alle positieve emoties komen uit liefde, alle negatieve emoties uit angst. Uit liefde vloeien geluk, tevredenheid, vrede en vreugde voort. Uit angst komt woede, haat, bezorgdheid en schuldgevoel voort.

Het is waar dat er maar twee primaire emoties zijn: liefde en angst. Maar het is nauwkeuriger om te zeggen dat er alleen liefde óf angst is, want we kunnen deze twee emoties niet tegelijkertijd voelen. Het zijn tegenpolen. Als we bang zijn, bevinden we ons niet op een plek van liefde. Als we op een plek van liefde zijn, kunnen we niet op een plek van angst zijn. Kun jij denken aan een tijd waarin je tegelijkertijd zowel in liefde als in angst bent geweest? Het is onmogelijk.

We moeten een beslissing nemen om op de ene of de andere plek te zijn. Hierin is geen neutraliteit. Als je niet actief voor liefde kiest, kom je terecht op een plek van angst of een van de gevoelens die daarbij horen. Elk moment biedt de keuze om het een óf het ander te kiezen. En we moeten deze keuzes voortdurend maken, vooral in moeilijke omstandigheden waarin onze toewijding aan liefde, in plaats van angst, op de proef wordt gesteld.

Voor liefde gekozen hebben, betekent niet dat je nooit meer bang zult zijn. In feite betekent het dat veel van je angsten naar boven zullen komen om daar uiteindelijk genezen te worden. Dit is een continu proces. Onthoud dat je bang zult worden nadat je voor liefde hebt gekozen, net zoals we honger krijgen nadat we hebben gegeten. We moeten voortdurend voor liefde kiezen om onze ziel te voeden en angst weg te jagen, net zoals we eten om ons lichaam te voeden en honger te verdrijven.

References

References
1 Elisabeth Kübler-Ross & David Kessler uit “Life Lessons: Two Experts on Death and Dying Teach Us About the Mysteries of Life and Living”
Posted on