Religieus Genootschap der Vrienden

Van de redactie

Van de redactie

Ik kom er in deze dagen veel meer aan toe om de natuur in te trekken en te fotograferen. Ik voel me sterk verbonden met de vogels, de planten en de natuur. Lopend over de IJsseldijk geniet ik van het lichtspel in de wolken en in het water van de rivier. Ik zie een grote V van kolganzen langs trekken, terwijl ik hun hoge, melodieuze, kwebbelende tonen hoor. Wat zeggen ze tegen elkaar, hoe communiceren ze, welke richting ze op zullen vliegen? Hoe wisselen ze van plaats in de V? Hoe is hun verbondenheid, zijn er fami- lies? Wat weten we eigenlijk weinig! Het overwegende gevoel is verwondering en bewondering voor de ongelofelijke verscheidenheid in de natuur. Ik ervaar een innerlijke openheid met dat grote wonder van het le- ven. In de online bijeenkomst ‘Quakers en ik’ waar we met citaten van Thomas Kelly de stilte deelden, werd ik sterk geraakt door de beschrijving van Kelly van zijn innerlijke beleving van het ‘Licht wat er al is’. Ik voelde wat het met me deed terwijl ik naar een biddende torenvalk keek. Alsof ik met aandacht open ga. Alsof ik licht in een stralende wolkenlucht zie. Me innerlijk verbonden voelen met het leven en vreugde.

Vandaar de biddende torenvlak op de voorkant van deze Vriendenkring. De foto die ik maakte tijdens de Quaker retraite in Imshausen in 2017. Ik hoop dat ook jij als lezer een bijzondere ervaring hebt als je volle aandacht kunt geven naar een ander levend wezen of naar je eigen innerlijke wereld.

De Coronacrisis geeft ons een heel ander perspectief op waar de mensheid op het ogenblik mee bezig is. De cultuur van hebben, hebben en nog meer hebben is ineens naar de achtergrond en we praten vooral over gezondheid, solidariteit met kwetsbaren, over wie in het ziekenhuis en op de IC liggen. Ik hoop dat er nu ook openheid komt voor de waarden van de natuur, van het klimaat, van veiligheid voor de vele vluchtelingen. Ik hoop op een om- mekeer in het denken dat ‘hoe meer wapens we bezitten, hoe veiliger we zouden zijn’ naar hoe minder wapens hoe veiliger.

In deze Vriendenkring verscheidene gedichten die je wellicht een blik naar binnen brengen. Een aantal artikelen over vredesactiviteiten van Quakers of die Quakers ondersteunen. Het artikel over de Undergroundrailroad laat zien hoe belangrijk het is om de moed te vatten om in een onrechtvaardig sys- teem actie te ondernemen om mensen te redden en aan vrede te werken.

Ik wens je veel innerlijk licht in dit komende jaar! Sytse Tjallingii

Posted on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *