Religieus Genootschap der Vrienden

De eerste drie weken met Ibrahim.

Door Joke Hofman

Op 1 december kwam Ibrahim bij ons wonen, voor een peri- ode van drie maanden. Hij zat ruim een jaar in het AZC in Wageningen. Hij wacht op een woonruimte en bij ons kan hij vast wat wennen aan de Ne- derlandse cultuur enzo.

Er was een kennismakings- avond en een weekend aan vooraf gegaan en dat was prima verlopen.

van de website van takecarebnb.org

Toch wel spannend, iemand echt in je gezin opnemen… Praktische afspraken zoals wie doucht wanneer, hoe laat eten we… waren snel gemaakt. Ibrahim spreekt bijna geen Engels of Nederlands, maar geen nood, hij spreekt in het Turks op zijn telefoon wat in en ik lees het op mijn telefoon in het Nederlands!

We hebben al een vast ochtendritme: na het ontbijt om 8 uur, gaan we eerst drie kwartier Nederlandse les doen! Daarna gaat hij naar zijn kamer om de nieuwe woorden te leren en kan ik rustig klarinet studeren. Dan gaan we naar buiten, boodschappen doen, of gewoon wandelen, waarbij natuurlijk weer veel wordt geleerd: stoep, links, rechts, oversteken, zebrapad, tuin, bo- men, bos, heide….. Wat moeten onze gasten toch veel leren! ( en dan heb ik het nog maar even niet over het belachelijk moeilijke inburgeringsexamen, dat binnen drie jaar gehaald moet worden….).

’s Middags gaan we ieder onze eigen gang en ’s avonds zitten we soms ge- zellig met zijn drieën bij elkaar in de kamer en drinken koffie, bekijken foto’s, enz. En vaak is Ibrahim boven en belt met zijn vrouw en zijn doch- tertje van zes jaar. Hij heeft gezinshereniging aangevraagd en ook dat is een lange weg….

We zijn heel blij dat we deze stap gezet hebben en zullen zeer waarschijnlijk, als Ibrahim een woonruimte heeft gekregen, ons weer opgeven voor een volgende kandidaat!
Dus lieve mede-Quakers, als je ook een verrijkende ervaring op dit gebied wil meemaken: Kijk op de site van takecarebnb.org !!!

Posted on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *