Religieus Genootschap der Vrienden

Van de redactie

De wanhoop ligt op de loer als ik de berichten over het Covid-19 virus hoor. Hoe blijf ik in deze tijd van pandemie de zin van mijn bestaan voelen? Zolang er leven is op aarde hebben mensen met ziekte en dood om moeten gaan. Het idee dat we nu superieur zijn aan onze voorgaande generaties en andere vormen van leven wordt ons pijnlijk ontnomen.

Ik zoek de natuur op en hoop dat ieder van ons die gelegenheid heeft. Het is nu herfst, de bladeren verkleuren en vallen op de grond. Paddenstoelen schieten uit de grond, trekvogels eten bessen en zaden. Veel planten en die- ren gaan dood. Herfst, een tijd van bezinning op wat de essentie van het leven is. Wat zijn de onzichtbare maar voelbare krachten die ieder levend wezen door een moeilijke periode heen helpen? Hoe weet de roos dat het tijd is om de rozenbottels te vormen met de zaden. Wat weten koperwieken (een soort lijsters die hier op trek is) ervan dat ze de rozen verspreiden door de rozenbottels te eten en de zaden op andere plaatsen te deponeren?

Wie of wat is deze levenskracht die ik God kan noemen? Ieder heeft zijn ei- gen ervaring en geeft er andere woorden aan.
Zo kun je in deze Vriendenkring lezen over Elizabeth Fry, John Greenleaf Whittier en ook van onze eigen Vrienden wat ze ervaren van dat van God in iedereen. Bij de Quakers ervaar ik dat de spirituele beleving van iets hogers of diepers nauw verbonden is aan het opkomen voor diegenen die in de knel komen door de hartstocht voor geld. Dat vind ik het bijzondere van de Vrienden: de daklozen, de gevangenen, de slaven van tegenwoordig, de hui- dige en toekomstige slachtoffers van de klimaatrampen die er al zijn en die nog komen, de natuur (voor wat er nog van over is). Daar zetten we ons voor in met een zachte manier van actievoeren. Duidelijk zijn over het on- recht dat we niet accepteren, maar op een verbindende manier. Actievoeren met een spirituele dimensie, zoals bijv. Elizabeth Fry, John Woolman en John Greenleaf Whittier deden.

We zijn aan het leren om ook in onze onlinebijeenkomsten deze twee-een- heid voelbaar aanwezig te laten zijn. We ervaren van dat van God in ieder levend wezen en komen op voor wie nu in de verdrukking leven. We zijn nieuw online-gedrag aan het leren. Zoals bij alle leren: is het eerst onwen- nig, vervreemdend. Door te oefenen raken we meer gewend. Dan ontdekken we hoeveel van onze ervaring van het Licht in ons en de ander, we ook zó kunnen delen.

Veel Licht in deze dagen. Ik hoop dat je de deuren opent naar levenskracht, dat van God, in jou en de ander door het lezen van deze Vriendenkring. Sytse Tjallingii

Posted on

Één reactie op Van de redactie

  1. Heel mooi, Sytse, en ‘uplifting’. Ik lees dit in Engeland, waar ik al meer dan 20j woon en al meer dan 5j werk voor Quakers. Ik ondersteun Vrienden die in gevangenissen pastorale en spirituele ondersteuning brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *