Religieus Genootschap der Vrienden

Elizabeth Fry- Gurney (1780-1845)

door Marlies Tjallingii

Op donderdag 17 september hadden we onze avond “Quakers en ik” over Elizabeth Fry. We gebruiken de tekst van Quaker geloven en Werken. We zijn met zes Vrienden in een digitale bijeenkomst. Dat hadden we in februari niet kunnen bedenken, terwijl het idee er al lang was om dit soort bijeenkomsten te organiseren! We zitten dicht bij elkaar met een scherm ertussen. Het geeft een sfeer van nabijheid. We laten de gedachten en ideeën van Elizabeth door ons heen gaan. Als Quakers was het gezin Gurney vrijzinnig: ze maakten muziek, lazen poëzie en Voltaire. De kinderen vonden de Quakersamenkomsten heel saai. Als William Savery een Amerikaanse Quaker op bezoek komt in de meeting, wordt Elizabeth geraakt. In haar dagboek omschrijft ze het als volgt: “Ik heb gevoeld dat er een God is.

Elisabeth Fry-Gurney (1780-1845)

Dit leidt ons tot de vraag: “Wanneer heb jij ervaren dat er een God is?” Eén van ons zegt: “Dat is een heel intieme vraag”. Samen gaan we de intimiteit van de vraag aan. We delen onze ervaringen. Er komt naar boven dat de ervaring in ons bloed en genen zit. Ook dat sommigen dit niet hebben ervaren, of wel als kind, toen nog open voor mystiek. Of na een intensief cursusweekend. Ook leidt het tot de vraag: “Wat of wie is God?” De ervaring van Elizabeth is een hele diepe ervaring, die haar hele leven verandert!

Wat je veel ruikt, ruik je niet meer Wat je veel ziet, zie je niet meer
Dat is niets om je zorgen over te baren Maar heel misschien kan het verklaren Dat velen g.d niet meer ervaren!

Erik Dries

Een andere vraag is: “Wie heeft jou geïnspireerd op een manier zoals William Savery Elizabeth heeft geïnspireerd?” Deze vraag gaf een mooie onderlinge verbinding, ook naderhand via e-mail uitwisseling.
We deelden enkele voorbeelden van een inspirerende personen. Tich Nath Han, een Vietnamese monnik die verscheidene Boeddhistische kloosters

stichtte in de Westerse wereld, door zijn verstilde manier van Zijn. Ook Satish Kumar was een inspirerende persoon. Hij maakte een vredeswandeling van 8000 mijl.

Enkele jaren na het lezen van een krantenartikel over Bertrand Russells burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de atoombom, voelden Satish en vriend EP Menon zich op dezelfde manier geroepen om een ‘vredeswandeling’ te maken van achtduizend mijl van India naar de vier nucleaire hoofdsteden van de wereld. Zonder geld bij zich en afhankelijk van de vriendelijkheid en gastvrijheid van vreemden, liepen ze van India naar Amerika. Via Moskou, Londen en Parijs. Zijn reis was om een bescheiden pakje ‘vredesthee’ te bezorgen aan de toenmalige leiders van de vier kernmachten ter wereld. https://upliftconnect.com/warrior-to-pilgrim-satish-kumar

Tijdens ons gesprek ware we verbaasd over de energie die Elizabeth had om de dingen te doen die ze heeft gedaan. Haar eigen uitleg van de Quaker eenvoud (plain)! Dat hoefde niet in saaie grijze kleding, maar wel in de acties die ze ondernam. Lesgeven aan kinderen die niet naar school konden, vrouwen in gevangenissen opzoeken en een vak leren. Gevangen behandelen als mensen maakt dat ze mensen zijn of meer/weer mens worden.
Dit lijkt op hoe het gevangenis wezen in Noorwegen werkt. Behandel je gevangenen als criminelen, dan worden ze nog crimineler. Behandel je gevangenen als mensen dan worden ze mensen die goed functioneren in de maatschappij.
Ik was ontroerd bij het vertellen over Christopher Dye die in de gevangenis zit in Tennessee, zie de Vriendenkring van februari 2020. Ik ontdekte tijdens het gesprek dat de briefwisseling met hem belangrijk is voor mij en dat hij mij veel te leren geeft. Hij is een bron van inspiratie voor mij. De lessen van Elizabeth Fry zijn nog heel actueel in onze tijd!! Er is nog veel hervorming van het gevangenis wezen nodig!

De volgende bijeenkomst van Quakers en ik is donderdag 22 oktober van 19.30 – 21.00. We zullen ons dan laten inspireren door de dichter John Greeenleaf Whittier. Ook over hem vind je een hoofdstuk in Quaker Geloven en Werken.

Je kunt je aanmelden via: marliestjallingii@home.nl

Posted on