Religieus Genootschap der Vrienden

Van Sophia tot Maria – gespreksgroep door Anja Schaafsma

Van Sophia tot Maria Wie is God de Moeder

In de antieke tijd ging men uit van een manvrouwelijk godsbeeld. Ook de God van de joden en christenen heeft een vrouwelijke kant. Haar naam is Sophia. In de joodse en christelijke apocrieven die bij Qumran en Nag Hammadi zijn opgegraven is Sophia als vrouw van de allerhoogste God aanwezig. Sophia met haar kosmische kennis wordt in de tijd weggemaakt, raakt zoek en verdwijnt uit beeld. Maar ze werkt door in ons onbewuste en we kunnen haar vinden in mythen, heilige teksten en ervaringen van mystici die met Sophia contact hadden.

In deze sessie over Sophia ontdekken we hoe ze zich manifesteerde in Egypte, India, Griekenland en in het westerse, oosterse en gnostische Christendom. Hiermee kunnen we een verloren gods- , mens en wereldbeeld herstellen en ontdekken hoe Sophia in ons eigen leven een rol speelt.

Ik baseer me op het boek ’Van Sophia tot Maria’ van Dr. Annine van der Meer, godsdiensthistoricus en theoloog. Ze is oprichter, voorzitter en docent van de academie PanSophia, dat zich richt op het herontdekken van de vrouwelijke god en de bijdrage van vrouwen in oude en eigentijdse culturen.

Plaats: Quakerhuis, Stadhouderslaan 8, 2517 HW Den Haag

Datum en tijd: Dinsdagavond 25 februari 2020, 19.30 -21.30
Vorm: Presentatie met ruimte voor stilte en interactie

Aangeboden door Anja Schaafsma, FB Sophia Spirit, www.sophiaspirit.nl
Opgave bij haagsevrienden@quakers.nu

Posted on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.